Firma platitoare de TVA sau neplatitoare? Ce alegem?

Dilema la infiintare. Firma plătitoare de TVA sau neplătitoare? La înfiinţare firmei se pune problema dacă aceasta va fi înregistrată ca plătitoare sau neplătitoare de TVA. Există un prag al cifrei de afaceri, de 300.000 lei , care odată depăşit este obligatoriu ca firma să devina plătitoare de TVA.

Dilema la infiintare. Firma plătitoare de TVA sau neplătitoare?

La înfiinţare firmei se pune problema dacă aceasta va fi înregistrată ca plătitoare sau neplătitoare de TVA. Există un prag al cifrei de afaceri, de 300.000 lei , care odată depăşit este obligatoriu ca firma să devina plătitoare de TVA.

Pentru firmele care nu depăşesc acest prag există posibilitatea de a alege. Cum alegem dacă noua firmă să fie platitoare sau neplătitoare de TVA?

În primul rând, trebuie avut în vedere obiectul de activitate. Dacă este vorba de o firmă care prestează servicii, aplicarea TVA va creşte automat costul acestui serviciu deci ideal ar fi ca societatea să fie neplătitoare. Cu toate acestea, dacă aceste servicii vor fi prestate unor firme s-ar putea ca acestea să aibă nevoie de deducere de TVA astfel că şi societatea nou înfiinţată va trebui să factureze serviciile cu TVA.

Dacă serviciile sau produsele comercializate sunt adresate în special persoanelor fizice, acestea nu deduc TVA ci urmăresc un preţ mai scăzut, prin urmare se va opta pentu o firmă neplătitoare de TVA.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp